Novatek OAO sprzedał już prawie cały gaz

29 kwietnia 2013

Nasza firma matka – rosyjski Novatek OAO podpisał kontrakty na sprzedaż 99% gazu ziemnego, który wyprodukuje w latach 2014-2015. Spółka prowadzi obecnie rozmowy handlowe z kolejnymi odbiorcami, dzięki czemu może planować produkcję i sprzedaż do 2020 roku.

Sukces biznesowy firmy Novatek to przede wszystkim przemyślana strategia rozwoju, wysokiej jakości produkt oraz konkurencyjne warunki dostaw, które są bardzo atrakcyjne w porównaniu z ofertą Gazpromu.

Novatek OAO, który w 2011 roku został uznany za najszybciej rozwijający się koncern energetyczny świata według prestiżowego rankingu PFC Energy nadal bardzo dynamicznie się rozwija. W 2012 roku zwiększył wydobycie gazu ziemnego o ponad 7% do 57,3 mld m3, natomiast produkcja netto płynnych węglowodorów wzrosła prawie o 5%, tj. do 4,3 mln ton. Znane są już również wyniki dotyczące wydobycia za I kwartał bieżącego roku i spółka może się pochwalić wzrostami o ponad 9% w stosunku do analogicznego okresu roku 2012.

Zwiększone wydobycie gazu ziemnego wiąże się z rosnącym wydobyciem gazu płynnego, który w naturalny sposób powstaje w złożach. Znacząca część tego gazu trafiła do Polski, gdzie firma Novatek rozwija się również bardzo dynamicznie, dzięki czemu w zaledwie 3 lata osiągnęła 13% rynku LPG. W 2012 spółka Novatek Polska zwiększyła sprzedaż gazu płynnego o 24% w porównaniu z 2011 rokiem. Dynamiczny rozwój spółki w Polsce wiąże się przede wszystkim ze zwiększającym się zainteresowaniem polskich odbiorców naturalnym gazem płynnym, którego Novatek jest jedynym dostawcą. - Ubiegły rok zgodnie z założeniami był kolejnym okresem intensywnego rozwoju, a osiągnięte wyniki potwierdzają słuszność przyjętego przez nas kierunku działań, który pozwolił nam utrzymać wysoką dynamikę wzrostu sprzedaży pomimo spowolnienia gospodarczego – mówi Dariusz Bratoń Prezes Novatek Polska Sp. z o.o.

Do 2020 roku Novatek OAO planuje wydobywać aż 112,5 mld m3 gazu ziemnego rocznie, co oznacza zwiększającą się z roku na rok produkcję gazu płynnego, którego eksport do Polski również będzie sukcesywnie rósł.