Novatek OAO rozpoczął pierwszy etap eksploatacji kompleksu w Ust-Łudze

27 czerwca 2013

Nasza firma matka – rosyjski Novatek OAO – rozpoczęła pierwszy etap eksploatacji kompleksu frakcjonowania i obróbki kondensatu gazowego w porcie Ust-Ługa w obwodzie leningradzkim nad Morzem Bałtyckim. W dniu 19 czerwca br. pierwszy inauguracyjny tankowiec z 80 tysiącami ton paliwa został wysłany z portu w Ust-Łudze do brazylijskiej spółki Braskem.

Olbrzymi port w Ust-Łudze, oddalony o półtorej godziny drogi od Petersburga, to niezwykle nowoczesny kompleks przeładunkowy na Bałtyku, w którym swój terminal posiada również spółka Novatek OAO.
Zakończony pierwszy etap eksploatacji kompleksu obejmował uruchomienie instalacji do frakcjonowana stabilnego kondensatu gazowego o maksymalnej mocy 3 mln ton rocznie, magazynów o pojemności 520 000 metrów sześciennych oraz urządzeń załadowczych wyposażonych w głębinowe ramiona umożliwiające obsługę tankowców o nośności do 120 ton. Wybudowano również oczyszczalnię ścieków oraz zespół budynków administracyjnych.
Prezes Zarządu Leonid V. Michelson powiedział: „Z powodzeniem zakończyliśmy realizację pierwszego etapu jednego z naszych kluczowych projektów strategicznych. Kompleks w Ust-Łudze otwiera nam możliwości wejścia na nowe rynki, rozszerzając grono naszych klientów, którym możemy zaoferować nasze najwyższej jakości produkty”.
Trwający obecnie drugi etap budowy kompleksu, którego zakończenie zaplanowano na czwarty kwartał 2013 roku, umożliwi frakcjonowanie stabilnego kondensatu gazowego o pojemności do 3 mln ton rocznie.
 „Z dumą podziwiamy osiągnięcia naszej firmy i cieszymy się, że jesteśmy częścią tak prężnie rozwijającej się spółki energetycznej” – powiedział Dariusz Bratoń Prezes Novatek Polska.