Gaz Novatek służący do celów grzewczych nadal zwolniony z podatku akcyzowego

16 grudnia 2013

Nowelizacja ustawy o podatku akcyzowym z dnia 1 listopada 2013 r. wprowadziła opodatkowanie akcyzą nowych grupy towarów, co wzbudza niepotrzebny niepokój wśród użytkowników instalacji zbiornikowych na gaz płynny Novatek. Dlatego też oficjalnie informujemy, iż służący do celów grzewczych gaz propan oraz propan-butan, sprzedawany przez Novatek Polska, nadal podlega zwolnieniu z podatku akcyzowego.

Od 1 listopada 2013 r. akcyzą objęte zostały wyroby gazowe, m.in. gaz ziemny, ale nie gaz LPG. Nowelizacja ustawy jest związana z wygaśnięciem 31 października 2013 r. zwolnienia od akcyzy gazu ziemnego przeznaczonego dla celów opałowych, ale w żaden sposób nie dotyczy to gazu płynnego oferowanego przez naszą firmę.

Więcej informacji wraz ze szczegółowymi przepisami prawnymi dotyczącymi tego zagadnienia znajduje się w zakładce „Pliki do pobrania" (Pobierz plik).

W przypadku dalszych pytań lub niejasności w tej sprawie prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Klienta.