Yamal LNG uruchamia produkcję skroplonego gazu ziemnego

5 grudnia 2017

Moskwa, 5 grudnia 2017 r. Novatek PAO poinformował, że fabryka Yamal LNG rozpoczęła produkcję skroplonego gazu ziemnego (LNG) na pierwszej linii produkcyjnej o wydajności 5,5 mln ton LNG rocznie.

Dostawę pierwszej partii skroplonego gazu ziemnego zaplanowano na 8 grudnia 2017. Będzie ona realizowana w porcie Sabetta przez tankowiec „Christophe de Margerie” – pierwszy na świecie lodołamacz klasy Arc7.

Prezes Zarządu Novatek PAO Leonid Michelson powiedział: „Rozpoczęcie produkcji skroplonego gazu ziemnego na pierwszej linii produkcyjnej zakładu to najważniejszy etap w rozwoju projektu Jamał LNG . Otwieramy nową stronę w historii naszej firmy. Nad projektem pracowało wiele firm w Rosji i za granicą, duże wsparcie i pomoc otrzymaliśmy także od państwa. Jesteśmy wdzięczni wszystkim naszym partnerom, wykonawcom i akcjonariuszom za wspólną pracę nad udanym rozpoczęciem projektu w terminie, zgodnie z budżetem i harmonogramem”.