Ostateczna decyzja inwestycyjna w sprawie projektu Jamał LNG

18 grudnia 2013

/Moskwa/ Novatek OAO poinformował, że Rada Dyrektorów spółki Jamał LNG wydała ostateczną decyzję inwestycyjną dla projektu Jamał LNG, zakładającego realizację rozwoju Południowo-Tambejskich złóż kondensatu gazowego i budowy zakładu skraplania gazu ziemnego na Półwyspie Jamalskim. Wcześniejsze decyzje zostały zatwierdzone przez akcjonariuszy spółek Novatek i Total oraz Jamał LNG. Całkowita wydajność instalacji, składającej się z trzech linii produkcyjnych, będzie wynosiła 16,5 mln ton LNG rocznie.

Początek prac przy uruchomieniu pierwszej linii skraplania gazu zaplanowano na 2016 rok wraz z wprowadzeniem produktu do oferty handlowej w 2017 roku. Realizacja projektu obejmuje również budowę infrastruktury transportowej, w tym lotniska i portu w pobliżu miejscowości Sabietta (północno-wschodnia część Półwyspu Jamalskiego). W celu wprowadzenia produktu na rynki międzynarodowe planuje się wykorzystanie do 16 tankowców klasy ARC-7.

W związku z realizacją projektu zostały rozstrzygnięte główne przetargi i podpisano kluczowe umowy. Realizacja projektu i budowa zakładu LNG została przyznana spółce joint venture Technip i JGC. Całkowite nakłady inwestycyjne projektu są obecnie szacowane na 26,9 miliardów dolarów, z czego 2,6 miliardów dolarów zostało już sfinansowane przez akcjonariuszy.

Na dzień dzisiejszy złożone zostały długoterminowe zamówienia na urządzenia produkcyjne, w tym kriogeniczne wymienniki ciepła, turbiny gazowe, sprężarki linii skraplania. Dokonano pierwszych 8 odwiertów, a ponad 3100 pracowników już pracuje przy budowie. Przygotowano miejsce pod budowę zakładu, rozpoczęto budowę fundamentów na zbiorniki LNG. Na zaawansowanym etapie budowy jest port i lotnisko, a ponad 70% z przewidywanej produkcji LNG zostało już zakontraktowane.

Prezes Zarządu Novatek OAO Leonid Michelson powiedział: „Projekt Jamał LNG jest dla nas strategicznie ważny, ponieważ wzniesie firmę na nowy, wyższy poziom. Jest on realizowany w ramach ogólnej strategii rozwoju bazy surowcowej na Półwyspie Jamalskim i umożliwi nam zwiększenie mocy produkcyjnych LNG. W ramach projektu wykonano już znaczną ilość prac, co pozwala nam z wiarą i ufnością iść naprzód i realizować nasze plany."

Dyrektor ds. Rozwoju koncernu Total Yves-Louis Darricarrère powiedział: "Pozytywna decyzja w sprawie dalszej realizacji projektu Jamał LNG wzmacnia nasz globalny portfel projektów, umożliwia nam utrzymanie odpowiedniej wielkości produkcji w nadchodzących dziesięcioleciach po 2017 r. i wzmacnia naszą pozycję w regionie rosyjskim, posiadającym obiecujące złoża gazu ziemnego. W ostatnich miesiącach projekt Jamał LNG bardzo intensywne się rozwinął i nadal będziemy łączyć siły z firmą Novatek OAO, wykorzystując jej wiedzę oraz doświadczenia i dołożymy wszelkich starań, aby ten największy projekt LNG został zrealizowany na czas."