NOVATEK PAO tworzy spółkę zależną w celu rozwoju krajowego rynku paliw LNG

15 lipca 2021

Moskwa, 15 lipca 2021 r. Rada Dyrektorów NOVATEK PAO podjęła decyzję o utworzeniu spółki zależnej o nazwie NOVATEK–LNG Fuel, która budować będzie małe instalacje LNG, wspierać rynki hurtowe LNG i rozwijać detaliczną sieć sprzedaży LNG jako paliwa silnikowego, a także dostarczać LNG w ramach programu autonomicznej gazyfikacji na rosyjskim rynku krajowym.

NOVATEK aktywnie rozwija produkcję i sprzedaż LNG jako paliwa silnikowego. W 2020 roku Spółka uruchomiła małą fabrykę LNG w Magnitogorsku w obwodzie czelabińskim o wydajności 40 tys. ton rocznie. NOVATEK posiada obecnie 12 stacji tankowania LNG w Federacji Rosyjskiej i planuje dalszą rozbudowę swojej sieci produkcyjnej i dystrybucyjnej. „W ramach naszej strategii marketingowej tworzymy odrębną spółkę zależną, aby rozwijać krajowy rynek paliw LNG” – powiedział Leonid Michelson, Prezes Zarządu NOVATEK PAO.

„Zastosowanie LNG jako paliwa może zmniejszyć emisję dwutlenku węgla w porównaniu z olejem napędowym i innymi produktami naftowymi, a także znacząco ograniczyć emisję szkodliwych substancji do atmosfery, co przyczynia się do dekarbonizacji branży transportowej i ochrony środowiska”.