NOVATEK i RWE podpisały memorandum w sprawie dekarbonizacji i LNG

7 grudnia 2021

/Moskwa/ Spółki NOVATEK PAO i RWE Supply & Trading GmbH podpisały memorandum o współpracy w zakresie dostaw LNG i dekarbonizacji. Memorandum przewiduje dostawy z firmy NOVATEK do RWE niskoemisyjnego amoniaku i wodoru, które będą produkowane w ramach planowanego projektu spółki GCC Obskiy i dostarczane na rynek niemiecki i do innych krajów europejskich.

Strony zamierzają również pogłębić współpracę w zakresie dostaw LNG NOVATEK do RWE (w tym także LNG neutralnego pod względem emisji dwutlenku węgla) poprzez rozbudowę istniejących dostaw spotowych, a także ewentualnych długoterminowych dostaw LNG z projektu Arctic LNG 2 i innych projektów NOVATEK.

„Jesteśmy bardzo dobrze przygotowani, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby energetyczne światowych gospodarek przechodzących na niskoemisyjne źródła energii” powiedział Lew Feodosjew, Pierwszy Wiceprezes Zarządu NOVATEK. „Gaz ziemny, w tym LNG, już teraz zastępuje inne paliwa o wyższym śladzie węglowym, a my pracujemy nad zmniejszeniem i tak już niskiego śladu węglowego LNG produkowanego w naszych projektach w Arktyce. Prowadzimy również badania przedprojektowe dla niebieskiej instalacji amoniaku i wodoru z wykorzystaniem technologii wychwytywania dwutlenku węgla, zlokalizowanej obok naszego klastra LNG na Półwyspie Jamalskim, aby zapewnić przyszłe niskoemisyjne dostawy dla klientów w Europie i Azji”.