Podczas telekonferencji z prezydentem Rosji spółki Novatek oraz SIBUR ogłosiły zakończenie budowy dużych obiektów do produkcji, transportu i przetwarzania ciekłych węglowodorów NGL (Raw Natural Gas Liquids)

4 czerwca 2014

Astrachań-Purowsk (Jamał) – Tobolsk, 4 czerwca 2014 roku zarządzający spółkami Novatek oraz Sibur zakomunikowali prezydentowi Rosji Władimirowi Putinowi zakończenie projektów mających na celu stworzenie zintegrowanego łańcucha technologicznego od wydobycia surowca do zaawansowanego przetwarzania węglowodorów w Rosji. Informacja ta została ogłoszona na posiedzeniu Komisji Prezydenckiej ds. Rozwoju Strategicznego Paliw i Energetyki oraz Bezpieczeństwa Środowiska, które odbyło się w Astrachaniu.

Podczas telekonferencji z miasta Purowski (Jamał) przedstawiciel Novatek poinformował Władimira Putina o możliwości rozszerzenia zdolności produkcyjnych w Zakładzie Purowski z 5 do 11 mln ton rocznie i dostarczenia dodatkowych ilości surowców do przetwarzania gazu i produkcji petrochemicznej. Następnie odbyła się telekonferencja z Tobolska, w którym dyrektor wykonawczy firmy SIBUR Michaił Karisałow poinformował prezydenta Rosji Władimira Putina o wprowadzeniu do próbnej eksploatacji rurociągu, którym surowiec (NGL) z Zakładu Purowski popłynął do dalszej przeróbki do Zakładów Petrochemicznych Tobolsk, w którym możliwe jest szersze frakcjonowanie gazu.

SIBUR w pełni zakończył budowę linii gazociągu o długości 1100 km który umożliwi przesył surowca z Zakładu Purowski do Zakładów Petrochemicznych Tobolsk. Obecnie odcinki rurociągu Zakład Purowski-Nojabrsk oraz Nojabrsk-Południowa Bałykskaja o całkowitej długości 686 km zostały oddane do eksploatacji komercyjnej i popłynął w nich NGL. Odcinek gazociągu z Południowej Bałykskaji do Zakładów Petrochemicznych Tobolsk o długości 686 km jest w trakcie ostatnich prac w zakresie montażu linii energetycznych, systemów automatycznego sterowania, urządzeń komunikacyjnych, a także budowane są drogi dojazdowe. Obecnie surowiec z Zakładu Purowski dostarczany jest do frakcjonowania do Zakładów Petrochemicznych Tobolsk przy wykorzystaniu istniejącej infrastruktury rurociągów.
Roczna przepustowość NGL na poszczególnych odcinkach rurociągu jest następująca: Zakład Purowski – Nojabrsk 4,5 mln ton, Nojabrsk – Południowa Bałykskaja do 5,5 mln ton, Południowa Bałykskaja – Petrochemia Tobolsk 8 mln ton.
Ostateczne zakończenie projektu i komercyjne uruchomienie całej sieci gazociągów zaplanowano na rok 2015. Dzięki nowemu rurociągowi spółka SIBUR znacznie rozszerzy i zwiększy niezawodność swojej infrastruktury przeznaczonej do transportu węglowodorów. Łączny koszt inwestycji wynosi 63 mld rubli.

W ramach rozbudowy zdolności frakcjonowania gazu w Zakładów Petrochemicznych Tobolsk SIBUR konsekwentnie zwiększał zdolność przetwarzania gazu z 2,5 mln ton rocznie w 2007 r., do 3,8 mln ton w 2011 roku. Wraz z uruchomieniem drugiego zakładu frakcjonowania gazu SIBUR zwiększył możliwości przetwarzania NGL do 6,6 mln ton rocznie, co czyni Petrochemię Tobolsk zakładem o największej na świecie zdolności frakcjonowania gazu. Inwestycje firmy SIBUR związane ze zwiększeniem możliwości w zakresie frakcjonowania gazu, w tym budowa nowych magazynów, wyniosły 14 miliardów rubli ( ok. 1,4 mld zł). Wzrost mocy przetwórczych zakładu w Tobolsku zrealizowany został przy wsparciu rządu regionu Tiumeń.

"Współpraca Novatek i SIBUR doskonale łączy rozwój nowych złóż gazu oraz produkcji ciekłych węglowodorów z kondensatu gazowego z tworzeniem odpowiedniej infrastruktury przesyłowej oraz dalszych możliwości przetwórczych dla surowców węglowodorowych NGL. Projekt ten ma kluczowe znaczenie dla firmy SIBUR, zapewniając firmom stabilny i bezpieczny dostęp do surowców w zachodniej Syberii i otwiera możliwości przyszłych inwestycji w przemyśle petrochemicznym.” powiedział Leonid Michelson.