Oświadczenie Novatek OAO w odniesieniu do umieszczenia spółki na liście sankcji OFAC

17 lipca 2014

/Moskwa/ W związku z umieszczeniem spółki Novatek na liście sektorowych sankcji OFAC, spółka stwierdza, co następuje:

Novatek OAO jest prywatną spółką publiczną i nie prowadzi działalności gospodarczej na terytorium Ukrainy oraz nie ma wpływu na procesy polityczne i gospodarcze zachodzące na jego terytorium. Spółka przestrzega zasad i najlepszych praktyk biznesowych stosowanych na całym świecie. Od 2005 roku akcje zwykłe Novatek i globalne kwity depozytowe GDR są notowane na rosyjskich i międzynarodowych giełdach. Zgodnie ze standardami i wymogami dotyczącymi spółek publicznych wszelkie informacje dotyczące naszej działalności są jawne i transparentne dla wszystkich zainteresowanych stron. Umieszczenie spółki Novatek OAO na liście sankcji jest więc bezzasadne.

Środek ten nie utrudnia prowadzonych przez Novatek działań produkcyjnych i handlowych w jakiejkolwiek jurysdykcji i nie ma wpływu na majątek spółki oraz notowane akcje. Udziałowcami Novatek OAO są także amerykańscy obywatele i główne fundusze inwestycyjne oraz banki w USA.

Pozycja finansowa Novatek OAO jest stabilna, a przepływy pieniężne Spółki są wystarczające do realizacji kluczowych planów strategicznych i obsługi istniejącego portfela wierzytelności oraz dokonywania płatności zgodnie z polityką dywidendową.
Realizacja dużych projektów, w których uczestniczy Novatek będzie kontynuowana zgodnie z planem. Spółka wraz z międzynarodowymi partnerami podejmie wszelkie niezbędne środki w celu zagwarantowania finansowania realizacji projektu LNG zgodnie z przyjętym harmonogramem.